Herken je dit? Je luistert naar je klant of collega in een gesprek, maar je luistert
niet echt. Je bent terwijl de ander aan het woord is, meer bezig met je eigen verhaal. Je gedachten gaan alle kanten op. Dat doe je natuurlijk niet bewust, want je wil het graag goed doen, snel een oplossing geven, je wil resultaat. Je wil dat de ander aanhaakt. Maar het gevolg is vaak het tegenovergestelde: de ander haakt eerder af.
Je bent uit verbinding.

Als je meer met jezelf bezig bent i.p.v. luisteren naar de ander, kan je niet goed opnemen wat de ander zegt. En vooral dat wat er gezegd wordt tussen de regels door.  Je mist cruciale informatie. Informatie waarop je door kunt vragen, zodat je het probleem van je klant of collega beter kan begrijpen.

Zodra mensen zich begrepen voelen, staan ze open om jou te begrijpen. Ze luisteren dan graag naar jouw oplossing of hoe jij er tegen aan kijkt. Zo werkt verbinding in de praktijk. Dat is menselijk. Als we er woorden aangeven, noemen we dit empathisch luisteren. Empathisch luisteren betekent dat je de ander oprecht wil begrijpen,
zonder tussenkomst van je eigen gedachten. Met meer ruimte in je hoofd kan je goed luisteren.

Experimenteer met deze tip van Eckhart Tolle, auteur van o.a. De Kracht van het Nu en Een Nieuwe Wereld:

“Wanneer je naar iemand luistert, luister niet alleen mentaal, maar met je hele lijf. Voel het energieveld in je lijf terwijl je luistert.  Op die manier leid je je aandacht weg van het denken en schep je een stille ruimte waardoor je kunt luisteren zonder tussenkomst van het denken.

Je geeft zo ruimte aan de ander – ruimte om te zijn. 
Dit is het meest waardevolle wat je iemand kunt geven. In contact zijn met je innerlijke lichaam schept een heldere no-mind ruimte.  In die ruimte kan de relatie tot bloei komen.” 

Goed luisteren door ruimte in je hoofd