We leven in een tijdperk van bewustwording. We worden ons steeds meer bewust dat onze gedachten bepalen hoe we ons voelen en wat we doen. En wat we denken, voelen en doen heeft invloed op de mensen om ons heen.

Stel je nu eens voor dat je jouw gedachten kunt kiezen zoals jij het wilt in plaats van dat gedachten je overkomen. Want gedachten overkomen je. Je denkt niet vrijwillig aan bijvoorbeeld ziek worden, geen geld meer hebben of het verliezen van een dierbare. Het zijn gedachten die als je het niet doorhebt jou overnemen en zorgen voor gevoelens van bijvoorbeeld angst, zorgen, boosheid en onzekerheid.

Het is niet zo dat je bewust denkt “Zo, nu ga ik eens lekker heel angstig worden en daarna mij onwijs veel zorgen maken ……” Natuurlijk niet. Dat zou wat zijn. Het is een onbewust proces. Dat wat je denkt overkomt je. Met andere woorden, je bent niet je gedachten, je hebt gedachten. Maar zodra je je identificeert met die gedachten leef je niet, maar wordt je geleefd door die gedachten. De gedachten die je overkomen zijn een patroon dat zich constant herhaalt, tot het moment dat jij je licht van bewustzijn er op laat schijnen. Dat betekent dat je je gedachten opmerkt, dat je ervan bewust bent, dat je je gedachten letterlijk waarneemt. Het is hetzelfde als je bijvoorbeeld met je volle aandacht naar een boom kijkt zonder in te vullen wat voor boom het is. Dus dat je er alleen maar met je volle aandacht naar kijkt. Dat is het moment van wakker worden.

Dat gedachten er zijn is waar, maar de inhoud van de gedachten is niet wat er op dat moment werkelijk is. Gedachten over een onenigheid met iemand anders was bijvoorbeeld gisteren, maar de gedachten eraan laat het je weer opnieuw beleven. Of de zorgelijke gedachten aan die presentatie die je volgende week gaat geven en wat er mis kan gaan en wat mensen dan van jou vinden, zorgt voor een ongerust gevoel. Het is het programma van het brein die je terugbrengt naar situaties of naar wat er zou kunnen gebeuren waardoor je uit balans raakt. Je doet het niet bewust zelf. Dus met andere woorden, je kunt er niets aan doen dat die gedachten er zijn.

Het goede nieuws is, je kunt er wel iets mee doen. Hoe? Door niets met je gedachten te doen en er alleen maar bewust van te zijn. Vervolgens kies je zelf bewust wat je wel wilt denken, waar je je wel goed bij voelt en wat je wel wilt doen. Dan bepaal jij in plaats van dat je gedachten jou bepalen. Dan ben jij de creator van jouw leven in plaats van het slachtoffer van de gedachten of situaties die je overkomen. Als je dit voor de eerste keer inziet voel je voor de eerste keer vrijheid, want daarvoor had je geen vrije wil.

Zonder je bewust te zijn van je gedachtenstroom die je overkomt had je geen vrije wil. Nu is het zaak dat je je steeds meer bewust bent van de gedachten die je overkomen. Direct al bij het opstaan in de ochtend. Neem eens de tijd om je gedachten bij het wakker worden uit je slaap waar te nemen. Ga er dus niet op in. Loop er ook niet van weg. Wees alleen het bewustzijn dat die gedachten waarneemt. Dat is wie je werkelijk bent. Bewustzijn. Ga er niet over nadenken. Dit besef is genoeg. Kijk alleen. Punt.

Je komt er dus achter dat die gedachten die je overkomen en je uit je doen halen, volkomen nutteloos zijn en geen enkele betekenis hebben. Je kunt er ook niet van weglopen of je er tegen verzetten, want dan versterk je het vervelende gevoel alleen maar. Dit is wat het is. Dit is het. En nu komt het goede nieuws. Het gaat er niet om dat je de dupe bet van onbewuste, onvrijwillige gedachten, het gaat erom dat je je gedachten zelf bepaalt. Wat wil ik wel? Hoe wil ik deze ochtend beleven? Waar wil ik mijn aandacht aan geven? Waar voel ik mij goed bij?  Vervolgens bepaal je zelf je gedachten, waardoor je je anders voelt, anders doet, anders communiceert en een andere uitstraling krijgt op je omgeving zoals jij het wil.

Gedachten worden dingen