Je gelukkig voelen in je werk is steeds belangrijker. Niet alleen voor werknemers. Er is steeds meer bewijs dat organisaties succesvol zijn als werknemers het naar hun zin hebben.

Uit een onderzoek van Social Marketing Foundation bleek dat gelukkige werknemers tot 20% productiever zijn dan ongelukkige werknemers. Als het gaat om verkopers heeft geluk een nog grotere impact: de omzet stijgt met 37%. En er zijn nog meer voordelen die een logisch gevolg zijn van blije medewerkers.

Je zal het zelf ook ervaren als je zelf klant bent. Blije medewerkers hebben blije klanten. En blije klanten zijn blijvende klanten die hun positieve ervaringen weer doorvertellen. Zo krijg je een rimpelingeffect.

Waar voorheen vooral producten en diensten de onderscheidende waarde van een organisatie konden bepalen, zijn nu meer en meer de medewerkers die het verschil maken. Want als producten en diensten steeds meer op elkaar lijken, wat maakt dan het verschil? Juist, de mensen.

Mensen zijn de organisatie. Mensen die zich okay voelen in hun werk, maken met elkaar een organisatie waar je als medewerker graag bij wil horen en waar klanten graag van kopen en weer terugkomen.

Naast dat het leuk is werk te hebben waarin je je kan ontplooien en betekenisvol kan zijn, is de kwaliteit waarop medewerkers met elkaar omgaan de absolute meerwaarde van elk team, van elke organisatie.

Wat maakt “je gelukkig voelen” op je werkplek?

Geluk is dus gekoppeld aan positieve productiviteit. Maar wat is nodig om ‘gelukkig’ te zijn op je werkplek? In het boek The Truth About Employee Engagement van Patrick Lencioni legt hij de nadruk op dat je wilt voelen wie je bent (je wilt dat mensen je zien, dat je gehoord en gezien wordt), dat wat je doet impact heeft (dat je betrokken bent bij werk dat ertoe doet) en dat je invloed hebt en vooruitgang boekt. Dus dat je kan groeien in je werk en daardoor je collega’s, klanten, gasten, patiënten en je organisatie vooruit helpt.

Je zou zeggen: piece of a cake, maar in de hektiek van de dag is er weinig bewustzijn voor wat mensen in beweging en bij elkaar brengt.

Medewerkers voelen zich niet altijd veilig en op hun gemak, ze vinden hun werk na een tijdje een sleur, voelen ze zich niet gewaardeerd, er is onderling gedoe en geen soepele lopende samenwerking, ze staan stil in hun ontwikkeling en hebben niet het gevoel bij te dragen aan iets dat relevant voor hun is.

Focus op resultaat of de weg ernaar toe

Te veel organisaties zijn overdreven gefocust op resultaat in plaats van de weg ernaar toe: het stimuleren van menselijke basisdrijfveren. Er is te weinig aandacht voor het werk dat mensen doen, wat ze doen en waarom ze doen wat ze doen.

Hoewel werkzekerheid en financiële stabiliteit natuurlijk belangrijk zijn voor werktevredenheid, zijn menselijke basisdrijfveren (6 Human Needs van Tony Robbins) doorslaggevend voor betrokkenheid en blijven groeien.

Vergroten van je gelukkig voelen in je werk

Heb je invloed op je eigen werkgeluk? Niet altijd is mijn ervaring. Soms kunnen de omstandigheden zoveel van je vragen dat je er door meegenomen wordt.

Als dat gebeurt is het belangrijk dat je je niet langer mee laat slepen dan nodig is en je direct richt op wat je wel in eigen hand hebt. Wees je ervan bewust dat wat je aandacht geeft groeit, dus grijp in en richt je hierop:

• Wees verantwoordelijk voor je eigen geluk. Je bent zelf in charge. Wat ik leerde op een vierdaagse event van Tony Robbins in Londen is het stellen van de juiste vragen aan jezelf.

“Als je je levenssituatie wil veranderen, verander de kwaliteit van je vragen. Stel jezelf vragen die je een totaal ander perspectief geven hoe je je dag wil beleven en daarmee je leven.” Wat gebeurt er als ik dit voor eens en voor altijd een andere wending geef? Wat betekent dat voor mij? Wat betekent het nog meer? Wat wil ik betekenen voor mijn collega’s, klanten, gasten, patienten? Wat kan ik doen om dingen te laten werken? Wat kan ik voor anderen doen vandaag? Wat wil ik in de ochtend en middag hebben bereikt? Wat wil ik met de meeting of dit klantgesprek bereiken? Wat wil ik?….Wil ik problemen in stand houden of wil ik een deel van de oplossing zijn?

• Ga met gelukkige mensen om. Sommige mensen zijn gelukkiger dan anderen, dus zoek ze op en vind ze.

• Versterk zinvolle relaties. Met wie je werkt is belangrijk. Volgens Harvard Business Review, “hechte werkrelaties verhogen de medewerkertevredenheid met 50%.” Neem initiatief en bouw mee aan teams die vriendschappelijke relaties bevorderen. Kijk naar je omgeving prive.

• Wees niet afhankelijk van anderen als het gaat om de 6 menselijke basisdrijfveren. Geef ze aan anderen i.p.v. afwachten tot anderen ze aan jou geven.

6 menselijke basisdrijfveren

1. Veilig en op je gemak voelen
2. Invloed en uitdaging in je werk
3. Uniek zijn in wat je doet en ertoe doen
4. Hechte werkrelaties met collega’s en samen dingen voor elkaar krijgen
5. Groeien als persoon en in je vak
6. Bijdragen aan iets groters dat je letterlijk zin geeft

Terwijl je op weg bent naar de laatste periode van het jaar, neem de tijd wat je zelf wil en kan doen. Kijk naar je team. Zijn je teamleden gelukkig op het werk? Ben jij blij?

Wat is er mogelijk als de 6 menselijke drijfveren realiteit zijn in je team? Stel je voor wat jezelf en je mede-collega’s gezamenlijk kunnen doen om elkaar dagelijks meer geluk te bezorgen. De impact op je werk, leven en bedrijfsresultaten zijn misschien wel meer dan je je kunt voorstellen.

Gelukkig zijn in je werk. Iedereen heeft er baat bij.