Op je werk kan je in spannende situaties terecht komen. In die spannende situaties houden we onbewust spanning vast in ons lichaam. Die spanning is een vorm van weerstand. Dat kan zich in allerlei ongemakken uiten. Mogelijk heb je vaak hoofdpijn van de spanning die je met je meedraagt. Of voel je je vermoeid en heb je geen idee waar dat vandaan komt.

Ik deel een loslaat-oefening (bron: inspirerend leven), zodat je nu je dit leest direct de spanning in je lichaam kunt loslaten.

Haal nu diep adem terwijl je dit leest en laat op de uitademing alle spanning uit je lichaam los. Ontspan je gezicht, je hoofdhuid en je voorhoofd. Om te lezen hoeft je hoofd niet gespannen te zijn. Ontspan je tong, je keel en je schouders.
Je kunt je smartphone vasthouden met ontspannen armen en handen.

Doe dit nu.
Ontspan je schouders, je bovenarmen, je onderarmen, je polsen, je handen en je vingers. Ontspan dan je rug, je borst, je buik en je bekken. Ga rustig door met ademhalen terwijl je je benen en voeten ontspant. Laat alle spanning eenvoudig uit je lichaam stromen. Is er veel veranderd in je lichaam sinds je de vorige alinea begon te lezen? Merk op hoeveel spanning je vasthoudt en weer loslaat. Als je dat met je lichaam doet, doe je het ook met je denken.

Zeg tegen jezelf in deze gemakkelijke, ontspannen houding:
‘Ik ben bereid om los te laten. Ik laat los. Ik laat alle spanning los. Ik laat alle angst los. Ik laat alle kwaadheid los. Ik laat alle schuldgevoelens los. Ik laat alle verdriet los. Ik laat alle oude beperkingen los. Ik laat los en ik ben in vrede. Ik ben in vrede met mezelf. Ik ben in vrede met het levensproces. Ik ben veilig.’

Doe deze oefening van een paar minuten twee of drie keer op een dag. Bijvoorbeeld aan het begin van de dag, voor of na de lunch en voordat je je werkdag afsluit. Voel hoe gemakkelijk je kunt loslaten. Het vergt oefening om je deze gezonde gewoonte eigen te maken. Het is niet nodig om te vechten, of jezelf onder druk te zetten,
of geweld aan te doen. Je hoeft alleen maar los te laten, zodat je ruimte maakt voor nieuwe gezonde gedachten.

 

Ontspannen tijdens het werk