Vraag je jezelf ook vaak af: “Wat is de reden waarom ik doe wat ik doe? Wat is mijn purpose?” En hoe vind je je purpose in je leven? De meeste mensen hebben geen idee waar te beginnen, met als gevolg dat ze reageren op wat er gebeurt in plaats van uitzoeken wat ze werkelijk willen. Realiseer je de doelen van een ander of realiseer je je eigen doelen?

En als je alleen maar focust op het realiseren van korte termijn doelen, zal je nooit je werkelijke zin van je bestaan vinden. Dat zijn grote woorden, maar waar is het allemaal anders om te doen? Doelen realiseren die niet gebaseerd zijn op je purpose, geven je misschien wel een kort geluksmomentje van iets te hebben bereikt, maar snel kijk je al weer uit naar iets meer.

Wanneer weet je dat je je purpose hebt ontdekt? Zodra je besluit wat er voor jou echt toe doet, wat echt waar is, wat alle moeite waard is, dat voel je met hart en ziel. Sommige mensen worden wakker na hevige tegenslag. In het prachtige boek “De zin van ons bestaan” van Viktor Frankl, overlever van de verschrikkingen van Auschwitz, haalt Frankl een paar keer de uitspraak van Nietzsche aan: ““Wie een waarom heeft waarvoor hij kan leven, kan bijna elke hoe verdragen.”

Voor je purpose hoef je niet naar Afrika af te reizen om waterputten te slaan. Hier. Nu. Waar je nu bent met je volle aanwezigheid kan je van betekenis zijn en doen wat goed voelt voor jezelf, goed is voor jezelf, goed is voor andere mensen en goed is voor het grotere geheel. Voor sommige mensen is hun purpose een levenlange missie.

“Wat is mijn purpose?” is een diepgaande vraag. Het vraagt aandacht en het vraagt dat je contact maakt met jezelf. Jezelf de rust en stilte gunnen, uit de hektiek van alle dag, de invloedrijke buitenwereld te laten voor wat het is en je te focussen op de vraag “Wat wil ik nu echt?” kan je helpen dichterbij je ware purpose te komen.